Komunikace

Lidi nerozděluje vzdálenost, ale nekomunikace… 

Tato věta mne vždy dostane. Svatá pravda! A ještě bych dodala špatná komunikace. Vnímám to jako další obrovsky důležitý obor v životě, který bychom nikdo neměli podceňovat. A tak opět píši a posílám do světa. Třeba vás, milí přátelé, budu nějak opět inspirovat…

Ze své zkušenosti vím, jak mi v komunikaci často bránil strach a nízké sebevědomí, na druhou stranu jsem jindy dokázala svá slova obhajovat, poučovat druhé a argumentovat v situacích, kdy jsem měla jiný názor. Dříve jsem tolik nevnímala, že všechny tyto projevy znemožňují rozvíjet přátelství, partnerství, roli rodiče, nadřízeného i podřízeného. Vlastně nám to může zavřít cestu úplně všude… 

Já sama jsem byla od přítele tolikrát upozorňována na to, že se nezajímám a rovnou hodnotím, že argumentuji a obhajuji se, místo toho, abych se ptala a díky tomu získávala další informace a zkušenosti. 

Strach říct pravdu

Často jsem měla strach říct pravdu, abych nepřišla o přátele. Strach říct svůj názor, abych  nebyla argumenty zatlačena ke zdi. Mnohokrát jsem odpovídala dětem poučováním, místo abych jim naslouchala a netušila, že tím můžu přijít o jejich důvěru. 

Možná také patříte k těm, kteří vyrůstali pod taktovkou autorit ať už doma nebo ve škole. Mnozí z nás nedostávali prostor, museli jsme poslouchat, dostávali příkazy, zákazy nebo jiné povely. Naučili jsme se to pouštět druhým uchem pryč a učili se nevnímat. A hlavně, nebyli jsme učeni rozvíjet opravdový lidský dialog se zájmem o porozumění.

 Myslela jsem si, že tyto fenomény byly spíše věcí minulosti, ale s hrůzou zjišťuji, že ani současný školský systém není příliš jiný, což se pravidelně dozvídám od své dcerky. 

Jak je důležité být vzorem

A tak si říkám, jak je obrovsky důležité, abychom to učili své děti my, rodiče. Byli jim vzorem v komunikaci a naslouchání. Abychom dokázali s dětmi se zájmem komunikovat, brali je jako partnery a ne jako “ty malé děti”, které musejí poslouchat. Uvědomila jsem si, jak je důležité dát jim prostor a nezamáznout komunikaci poučováním. 

Nikdy bych nevěřila, jak neskutečně krásné je přiznat dětem chyby, které jsme v životě, ale i směrem k nim, udělali. Jak je skvělé dát prostor partnerovi, lidem v práci a opravdově se zajímat o jejich životní postoje a pohledy na věc. Jak je důležité zajímat se o přátele, rozvíjet komunikaci a laskavě se ptát, i když někdy máme pocit, že je pravda na naší straně.

Naučit se komunikovat může vyřešit i manželskou krizi

Když se podívám na příběhy svých klientů, komunikaci a laskavost jsem řešila nesčetněkrát. Musím poznamenat, že naučit se komunikovat, v mnohých případech vyřešilo vleklou manželskou krizi a vlastně zachránilo manželství. Kolikrát již při prvním koučinku byli na hraně rozhodnutí odejít ze vztahu. Po podrobné analýze jejich prožívání si ale uvědomili, že je toho ještě dost, co jim stojí za to zůstat ve vztahu. A když došlo právě na téma komunikace, vlastně stačilo tak málo… Zbavit se tlaku ve svých slovech a prosbách a mluvit více o svých pocitech.

Podívala jsem se, co znamená slovo KOMUNIKACE. Jeho význam z latiny znamená sdílet, radit se nebo také společný. Krásná slova, která nás dávají dohromady…

Schválně… 🙂 projděte si v myšlenkách vaši dnešní komunikaci, kde všude jste se hájili, argumentovali nebo poučovali. Zkuste si to hlídat, zajímejte se o druhou stranu, dávejte prostor a vnímejte, co vše se může dít, jaká energie k vám bude proudit z druhé stany…

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.